Wijziging Besluit Omgevingsrecht
De wijziging van het Besluit omgevingsrecht (Bor) en enkele andere wetten is per 1 november 2014 een feit. De wijzigingen houden verband met het permanent worden van de Crisis- en herstelwet. Het gewijzigde Bor maakt herbestemming en vergunningvrij bouwen ook voor monumenten eenvoudiger.
Relevant in het kader van herbestemming van monumenten, is het feit dat het gewijzigde Bor het eenvoudiger maakt om de gebruiksfunctie van bestaande gebouwen (al dan niet tijdelijk) te wijzigen.
Het gaat om de wijziging van artikel 4, onderdeel 9, van bijlage II bij het Bor. Dit artikel bevat categorieën van gebruikswijzigingen (de zogenaamde “kruimelgevallen”) waarvoor eenvoudiger en sneller een omgevingsvergunning voor het afwijken van een bestemmingplan kan worden verleend.
Dit artikel had eerder de beperking opgenomen dat het oppervlak waarop de gebruikswijziging plaatsheeft, niet meer dan 1.500 m2 mocht bedragen. Sinds 1 november is deze beperking komen te vervallen. Hierdoor kan ook voor grotere herbestemmingsprojecten een kruimelgeval-omgevingsvergunning worden verleend met toepassing van de korte reguliere procedure. Bovendien geldt niet langer de voorwaarde dat het aantal woningen niet mag toenemen.
De gebruikswijziging mag gepaard gaan met bouwactiviteiten, mits de bebouwde oppervlakte of het bouwvolume niet wordt vergroot. Bij het geven van een nieuwe bestemming aan een beschermd rijksmonument wordt het voordeel van kruimelgeval echter weer teniet gedaan. Voor deze activiteit wordt namelijk de minister van OCW aangewezen als adviseur. En dat betekent dat de uitgebreide procedure voor wat betreft het “wijzigen van een monument” van toepassing is.
De mogelijkheden om aan- en uitbouwen en bijgebouwen te plaatsen zijn vergroot. De mogelijkheid om vergunningvrij bijbehorende bouwwerken te bouwen in rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten is echter per 1 november 2014 beperkt. Dat is alleen nog mogelijk in het deel van het achtererf dat zich recht achter het hoofdgebouw bevindt en voor zover het bouwen binnen het bestemmingsplan past. In alle andere gevallen is (in deze beschermde gezichten) toch een omgevingsvergunning vereist.
Voor meer informatie:
Besluit omgevingsrecht